Ontwerpen voor Windows Phone

17 januari 2011 – Utrecht

Voor de bestaande smartphones zijn tegenwoordig duizenden apps te krijgen. Hopelijk ook binnenkort voor Windows Phone 7. Wat opvalt is dat applicaties vaak kleine individuele hulpmiddelen zijn die een zeer specifiek probleem aanpakken, in plaats van te kijken naar een algemener plaatje.

Neem bijvoorbeeld 'reisapplicaties'. Je heb vele apps voor OV, NS, routeplanning, vliegtijden, verkeersinformatie ect. Allemaal apparte applicaties om je van locatie naar locatie te helpen met een bepaald vervoersmiddel. Wat als we dit principe nu eens in één app stoppen? Ik ben ergens, wil ergens heen en hoe doe ik dat op de meest efficiente wijze. Tijdens Design by Fire Café #008 zal Floor Mesters een ontwerp bespreken aan de hand van de design principes van Microsoft:

 • Typography.
  Goede typografie draagt niet alleen bij aan een aantrekkelijk grafische vormgeving, maar ook ook de bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de interface.
 • Motion is what brings the interface to life.
  Gebruikers op interactieve wijze door je app heen te leiden is net zo belangrijk als grafische vormgeving. Door gebruik van een consistente set met animaties, wordt een interface begrijpelijker en verbeterd het de perceived performance.
 • Content not Chrome.
  Door extra interface-elementen te verwijderen komt de focus op de content te liggen. Belangrijk gezien de kleinere schermen en gesture-based interacties.
 • Honesty.
  Ontwerp expliciet voor een mobiel apparaat, gebruik makend van touch, een hi-res scherm, vereenvoudigde en versnelde vormen van interactie.

Ontwerpen voor Windows Phone 7

Floor Mesters is een User Experience consultant bij Microsoft. Met een achtergrond in communicatie en interaction design houdt ze zich bezig met de waarde van verschillende UX gerichte Microsoft-technologieën aantonen voor de zakelijke markt. Als User Experience en Expression liefhebber kun je haar vinden op evenementen zoals Picnic, MIX, The Next Web en DevDays.

Bekijk de presentatie nog eens: Designing for Windows Phone 7 (pdf, 650kB)

Praktische informatie

Datum en tijd Maandag 17 januari 2011
Locatie Louis Hartlooper Complex
Tolsteegbrug 1
3511 ZN Utrecht