Je ontwerpt niet voor jezelf

21 feb 2017 – Arnhem

Na Utrecht, Breda en Rotterdam beginnen we nu ook in Arnhem een Design by Fire café. We zijn te gast bij Brigant, het voormalige Hotel Bosch. Dit is een mooi café en cultureel centrum met veel activiteiten, waar we graag bij aansluiten. Brigant ligt centraal in de stad, en op 10 minuten wandelen van Arnhem Centraal.

Toegankelijkheid en wat dat voor design betekent

Toegankelijkheid gaat over bruikbaarheid voor een brede groep mensen, zoals ouderen, mensen met een functiebeperking en mensen met minder goede computervaardigheden en internetvaardigheden dan jij als ontwerper hebt. We hebben het dan niet over een paar mensen die soms wel en soms niet in een doelgroep zitten. Nee, we hebben het over de gebruikers van het eindproduct.

Je ontwerpt niet voor jezelf

Overheidsorganisaties moeten al toegankelijke sites en documenten aanbieden. Een wettelijke verplichting voor websites, apps, intranetten en documenten in de publieke sector volgt op korte termijn.

Toegankelijk ontwerpen gaat verder dan kleurgebruik en contrast. Iacobien laat zien wat je als ontwerper moet weten van je gebruiker en toegankelijkheid. Zij test geregeld ontwerpen voor digitale diensten en producten op toegankelijkheid. Je kijkt met Iacobien mee naar wat ze test, wat ze mist bij opleveringen en waar je zelf rekening mee kan houden. Je leert veel voorkomende problemen herkennen.

Iacobien Riezebosch werkt al 15 jaar op het gebied van digitale toegankelijkheid. Iacobien is mede-eigenaar van Firm Ground, een jong onderzoeks- en adviesbureau dat organisaties helpt bij het krijgen van grip op de kwaliteit van digitale informatie en diensten. Daarnaast schrijft Iacobien voor Documenten en toegankelijkheid en is ze initiatiefnemer van UX Book Club Arnhem-Deventer.

Praktische informatie

Datum
Bar open vanaf 19:30, het programma start om 20:00
Locatie Brigant, Apeldoornsestraat 4a, Arnhem
Toegang Gratis, drankjes voor eigen rekening
Taal Deze presentatie zal in het Nederlands gehouden worden
Aanmelden Het maximum aantal bezoekers is bereikt. Je kan je nog aanmelden voor de wachtlijst.

Deelnemers

Zie de deelnemerslijst »

Routebeschrijving

Reizend per openbaar vervoer: Neem de trein naar station Arnhem Centraal. Neem de hoofduitgang, sla linksaf en loop langs de Pathé Bioscoop. Sla bij het Willemsplein linksaf en volg de Jansbuitensingel voor ongeveer 300 meter. Bij het eerste grote kruispunt zie je Brigant links liggen, herkenbaar aan een grote muurschildering.

Met de auto of motor: Vanuit alle richtingen volg je de A12 en neemt daar afslag 26, Arnhem Noord. Je komt direct op de Apeldoornseweg uit, deze volg je tot het einde. Betaald parkeren kan op straat, of in de buurt bij parkeergarage Musis Arnhem (na 18:00 voor 50 cent per uur).

Contact

Vragen en opmerkingen zijn welkom: cafe@designbyfire.nl.