Je ontwerpt niet voor jezelf

21 februari 2017 – Arnhem

Toegankelijkheid en wat dat voor design betekent

Toegankelijkheid gaat over bruikbaarheid voor een brede groep mensen, zoals ouderen, mensen met een functiebeperking en mensen met minder goede computervaardigheden en internetvaardigheden dan jij als ontwerper hebt. We hebben het dan niet over een paar mensen die soms wel en soms niet in een doelgroep zitten. Nee, we hebben het over de gebruikers van het eindproduct.

Overheidsorganisaties moeten al toegankelijke sites en documenten aanbieden. Een wettelijke verplichting voor websites, apps, intranetten en documenten in de publieke sector volgt op korte termijn.

Toegankelijk ontwerpen gaat verder dan kleurgebruik en contrast. Iacobien laat zien wat je als ontwerper moet weten van je gebruiker en toegankelijkheid. Zij test geregeld ontwerpen voor digitale diensten en producten op toegankelijkheid. Je kijkt met Iacobien mee naar wat ze test, wat ze mist bij opleveringen en waar je zelf rekening mee kan houden. Je leert veel voorkomende problemen herkennen.

Iacobien Riezebosch werkt al 15 jaar op het gebied van digitale toegankelijkheid. Iacobien is mede-eigenaar van Firm Ground, een jong onderzoeks- en adviesbureau dat organisaties helpt bij het krijgen van grip op de kwaliteit van digitale informatie en diensten. Daarnaast schrijft Iacobien voor Documenten en toegankelijkheid en is ze initiatiefnemer van UX Book Club Arnhem-Deventer.

Praktische informatie

Datum en tijd Dinsdag 21 februari 2017
Locatie Brigant
Apeldoornsestraat 4a
6828 AB Arnhem