Afstudeerprojecten Het Dineum / DualDesign

21 maart 2011 – Utrecht

De negende editie van Design by Fire Café was een double feature. Twee recent afgestudeerde ontwerpers presenteerden hun interactieve afstudeerwerk.

Afstudeerproject het Dineum

In de eerste presentatie lichtte Rogier Kauw-A-Tjoe zijn afstudeerwerk van Domus Academy toe: ‘het Dineum’, een voorstel voor een nieuw te bouwen museum.
Het is niet zomaar een museum: het Dineum is een combinatie van museum en restaurant, ondersteund door interactief product ontwerp. Deze radicale ontwerpkeuze is gemaakt om meer bezoekers aan te trekken en een blijvende band op te bouwen met de omgeving van het museum. De presentatie liet verschillende aspecten zien van de wijze waarop interactief product ontwerp zowel educatief als recreatief wordt ingezet.

Afstudeerprojecten Het Dineum / DualDesign

Rogier Kauw-A-Tjoe is Industrieel Ontwerper (Universiteit Twente) en net afgestudeerd aan Domus Academy in Milaan in Interaction Design. Hij heeft gewerkt als System Designer aan een outdoor schoonmaakrobot.

Afstudeerproject DualDesign

In de tweede presentatie toonde Thijs Brilleman zijn afstudeerproject voor de masteropleiding Industrieel Ontwerpen (Universiteit Twente): ‘DualDesign’.
In de ontwerpsector worden de beste producten geleverd door teams die in staat zijn om een diep ‘gedeeld begrip’ van het ontwerpprobleem te creëren. Thijs heeft onderzocht in hoeverre slimme interactiemethoden hierbij kunnen helpen. Het creatief combineren van onder andere een Wii-afstandsbediening, tastbare markers en meerdere beeldschermen resulteerde in een bijzondere, collaboratieve ontwerptool.

Usability-guru Donald Norman over deze tool: “Brilliant! Your work truly counts as an example of an intuitive, tangible interface. I think it is wonderfully creative.”

Afstudeerprojecten Het Dineum / DualDesign

Thijs Brilleman is een freelance IxD en UX consultant. Hoewel hij een achtergrond heeft als industrieel ontwerper houdt hij zich vooral bezig met het ontwerpen van websites en andere display-gebaseerde interfaces.

Praktische informatie

Datum en tijd Maandag 21 maart 2011
Locatie Louis Hartlooper Complex
Tolsteegbrug 1
3511 ZN Utrecht