Die o zo afschuwelijke instructie

09 juni 2015 – Breda

Dagelijks hebben we te maken met wetten en regels van de overheid. Bij deelname aan het verkeer, bij het betalen van collegegeld, bij overschrijding van de landsgrens, tijdens het afrekenen bij de kapper of bij de aanvraag van een uitkering. Vaak hoeven we daar niet bij stil te staan. Soms des te meer. Vooral als je worstelt met een regeling, er onbekend mee bent of niet begrijpt. Op zo'n moment heb je die — o zo — afschuwelijke instructie nodig.

Die o zo afschuwelijke instructie

Tijdens dit Design by Fire café houdt Francien Malecki een pleidooi om anders te kijken naar complexe informatie. Een oproep aan ontwerpers om meer onderzoek en experimenten te doen om wetten, regelingen en complexe procedures spelenderwijs te communiceren. Ontwerpers hebben al allerlei nieuwe methoden en technieken voor handen. Nu nog vernieuwende ontwerpen!

Francien Malecki begon als illustrator en grafisch ontwerper. Na 5 jaar is zij zich gaan specialiseren in het ontwerpen van formulieren. In 1993 kwam ze als informatie-ontwerper in dienst bij EdenSpiekerman. In 2010 is ze, samen met Judith Mulder, gestart met firMM.

Bij firMM ontwikkelt zij communicatiemiddelen met achterliggende complexe procedures en regelingen. Momenteel doet ze voor het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek naar een nieuw stembiljet.

In haar ogen vormt elk formulier (digitaal of papier) een dialoog tussen organisatie en klant. Een communicatievorm die nog steeds in de kinderschoenen staat.

Praktische informatie

Datum en tijd Dinsdag 09 juni 2015
Locatie Brandpunt
Reigerstraat 16
4811 XB Breda