Design Principles & Guidelines

17 september 2012 – Utrecht

Als ontwerper ben je verantwoordelijk voor het vormgeven van het ontwerpproces, zeker bij bedrijven waar het ontwerpvak nog een ondergeschikte rol heeft. Bij grote bedrijven speelt het risico van 'eilandvorming', waarbij de eilanden elk hun eigen oplossingen bedenken voor hetzelfde probleem. Het definiëren van ontwerpprincipes, visie en richtlijnen zorgt voor een efficiëntere werkwijze. Het helpt productmanagers en het ontwerpteam bij het nemen van ontwerpbeslissingen.

Design Principles, Leonardo da Vinci

Het proces van het definiëren en uitdragen van de ontwerpprincipes kan veel inspiratie geven en zelfs een nieuw enthousiasme teweegbrengen. Niemand houdt ervan een lijst met regels opgelegd te krijgen. Het is daarom de uitdaging om collega's bij het opzetten van ontwerpprincipes te betrekken en ze te laten ervaren dat het hun dagelijks werk prettiger maakt.

Bob vertelde over wat ontwerpprincipes precies zijn, hoe ze waarde toevoegen en hoe je ze kunt vormgeven en integreren in jou bedrijf.

Bob de Graaf heeft een brede achtergrond als ontwerper voor web- en desktop- applicaties bij internationale softwarebedrijven. Naast freelancewerk als UX designer heeft hij voor CargoXL, Stabiplan en Exact als lead designer gewerkt. Het werken aan de diverse (SaaS) producten (luchtvracht industrie, CAD/3D modeling en ERP business software) voor deze bedrijven heeft hem een diverse kijk op ontwerp gegeven. Bob de Graaf heeft bij Stabiplan succesvol design principles geïntroduceerd en geeft momenteel leiding aan een projectgroep bij Exact Software die in het leven is geroepen om design principles en richtlijnen te integreren in het ontwerpproces.

Bekijk de presentatie nog eens: Design Principles & Guidelines (slideshare.net).

Praktische informatie

Datum en tijd Maandag 17 september 2012
Locatie Louis Hartlooper Complex
Tolsteegbrug 1
3511 ZN Utrecht