Design by Fire Grand Café

23 november 2015 – Utrecht

Het vijftigste Design by Fire Café was een Grand Café. Op het programma stonden twee presentaties.

Caress to impress: Social Touch Technology

Wearables zijn booming. Maar de manier waarop ze ons grootste orgaan — de huid — aanspreken is meestal beperkt tot haptische meldingen. Dat is jammer, ons tastzintuig is tot zo veel meer in staat. Bovendien is tast een sociaal zintuig!

Social Touch Technology

Handen schudden, iemand knuffelen, een zachte streling van een geliefde; aanraking speelt een vitale rol in de menselijke communicatie. Deze vorm van sociaal contact is tot nu toe verwaarloosd in onze digitale wereld. Social Touch Technology probeert sociale aanraking te introduceren in onze interacties met, en door middel van, digitale technologie.

Gijs Huisman slaagde cum laude voor de master Nieuwe Media, Onderzoek en Ontwerp van de Universiteit Twente, en is momenteel als promovendus werkzaam bij de Human Media Interaction groep aan diezelfde universiteit. Zijn werk richt zich op het bestuderen van het gebruik van haptische technologie voor sociale communicatie. In 2015 werd Gijs door Vrij Nederland genomineerd als een van de 101 meest interessante nerds in Nederland.

Productbeleving

Gasten in een restaurant komen niet alleen om hun voedingsstoffen aan te vullen. Ze komen voor een belevenis. Daarom worden de borden mooi opgemaakt, en draagt de juiste entourage en muziek bij aan de sfeer. Alle zintuigen worden benut om de gasten een goede ervaring te geven.

Ook voor producten geldt dat functionaliteit alleen niet genoeg is. Het ontwerpen van een productbeleving begint bij de vraag naar het waarom van het product en onderzoekt vervolgens wat voor invloed een product kan hebben. In deze presentatie behandelde Rogier een aantal bestaande producten in combinatie met een aantal van zijn eigen producten.

Rogier Martens' Wheelbench

Rogier Martens is ruimtelijk ontwerper. In zijn werk zoekt hij altijd naar heldere oplossingen voor een vraagstuk. In zijn ontwerpen zoekt hij altijd actief naar interactie met de gebruiker en geeft de voorkeur aan objecten met een onmiskenbare identiteit. Door middel van uitgebreid onderzoek zoekt hij naar de genius loci en verwerkt deze op een subtiele manier in zijn werk.

Praktische informatie

Datum en tijd Maandag 23 november 2015
Locatie Molen De Ster
Molenpark 3
3531 EK Utrecht